Lundefuglene på Lovund

Lundefuglkolonien på Lovund er noe som bare må oppleves.
(Tekst fra visithelgeland.com)


OM LUNDKOMMARDAGEN

I havområdet vest av Lovund samler lundefuglene seg til kurtise etter en hard høst og vinter. Vil de finne fram til Lovund på riktig dag?

Fra gammelt av har lovundfolket sagt at "lun`j kjæm" den 14. april. Det samme sier de på Færøyene - og på Finnmarkskysten. Dagen er også regnet som den første sommerdagen - og den dagen bjørnen forlater hiet i de nordsvenske traktene.LUNDEFUGLEN PÅ LOVUND

Lundefuglen på Lovund forlater øya etter endt hekkesesong mot slutten av august. Da drar den ut i sitt rette element: havet utenfor Norge og Nordsjøen. Der ute lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter på stadig matjakt. Lunden, som i hekketida trykker seg sammen i store kolonier, sprer seg nå utover det store havet og er meget vanskelig å observere. Den fine fargedrakten forsvinner - og under fjærbyttet kan den knapt fly.

FORMERING AV SLEKTEN

Når lyset kommer tilbake i januar/februar blir fuglen påmint om at den må gjøre sin plikt – å formere slekten. Fuglene, som nå er blitt rene i fargene og fått tilbake den staselige hornplaten på nebbet, trekker seg inn mot sitt hekkested. I slutten av februar kan fiskerne utenfor Træna melde om at de første lundene er observert - og ettersom tiden går kommer den nærmere og nærmere sitt sted: Lovund. Fra begynnelsen av april kan du ofte se fuglen beite i Lovundkoloniens nærområde: fjordkjeftene og havet på Helgeland.

KURTISEN

I havområdet vest av Lovund samles lundefuglene. De første fuglene kommer gjerne tidlig på ettermiddagen - og etter hvert som tiden går kommer det flere og flere fugler til. Det som foregår i flokken - kurtisen - kan vi bare ane. Fuglene samler seg i store "flak" som ligger og duver i havet - og enkelte ganger letter fuglene og gjør sine karakteristiske 8-tallsflygninger langs havflaten før de igjen setter seg. Så kommer disse flokkene høyere og høyere og snart aner vi dem over horisonten.

HJEMKOMST

Og nå stiger spenningen: vil de innta Lundeura? Men ofte er fuglene mer opptatt av å vise seg frem for hverandre enn å finne sin stein - og dette "flokkspillet" er en fantastisk naturopplevelse. Så vil de plutselig ikke vente lenger. I hundrevis - tusenvis - kommer flokken inn, samler seg, gjør sine runder, flyr inn og ut før de første endelig viser veien hjem.” Lun`j e kommen!”

Flere artikler om Lundefuglene på Lovund:
aftenposten.no
nrk/nordland

For informasjon om bespisning og losji på Lovund se:
Lovund Hotell
Emaus pub & spiseri

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon og la oss komme med eksklusivt tilbud på tur til Lundefuglens rike. 
Vi ordner det du trenger av transport, losji, mat, guider etc.

KONTAKT OSS I DAG